2021-09-29 16:21:14

Jezik bez granica

Svake godine 26. rujna obilježava se Svjetski dan jezika kojeg smo ove godine obilježili u ponedjeljak 27. rujna na Trgu Vatroslava Lisinskog gdje su učenici osnovnih i srednjih škola grada Osijeka predstavljali svoje radove. Svojim aktivnostima pridružila se i II. gimnazija Osijek. Posjetiteljima smo na štandovima naše škole približili svjetske jezike kroz razne igre koje su učenici napravili uz mentorstvo profesora  hrvatskoga i stranih jezika te geografije.

U  aktivnosti Kocka je bačena sudjelovali su učenici iz 3.b razreda: Nikolina Ćavar, Glorija Kovačević, Ivan Dunđerović, Leon Vladić.  Mentorica im je bila profesorica  Mirjana Bogdanović. Učenici su poznati stih Antuna Branka Šimića Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda napisali na raznim jezicima (hrvatski, engleski, njemački, portugalski, španjolski, grčki, albanski, arapski…).  Izradili su dvije kocke i na svakoj strani kocke nalijepili kartu zemlje i stih napisan tim jezikom pa je zato radionicu metaforički i nazvana  Kocka je bačena. Svojim su uratkom željeli pokazati da jezik, doista, ne poznaje granice i da su osjećaji književnika na različitim jezicima izrazom drukčiji, ali poruka i smisao tih stihova ostaje nepromijenjen.

 

               Učenice 4. c i 4. d razreda uz mentorstvo profesorica Anite Kopić i Tihane Pavičić provjerile znanje njemačkog i engleskog jezika pomoću igre vješala i dvojezičnog memorija te pogađanja esekerskih riječi, a prezentirale su i poznate kolače kao što je Sacher torta. Osim toga kroz interview-e s izvornim govornicima njemačkog jezika koji trenutno žive i rade u Osijeku učenici 1.C, 2.A i 2.B razreda su  obraili temu: „Sich kennenlernen“.
               Značenje svog imena posjetitelji su mogli otkriti kod učenika 4. e i 1. b razreda čija su mentorice bile Lada Čulin, Mirela Šarić, Mirna Kurtović.
               Učenice 2. c razreda pod mentorstvom profesorica Valerije Karačić,  Inje Dorić-Horvat i  Marte Šipušić poučile su posjetitelje u interaktivnom kvizu Geojezik, kamo koji jezik pripada i kako se izgovaraju uobičajene rečenice poput - Kako se zoveš? -  na jezicima kao što su portugalski, španjolski, njemački, danski, grčki i sl.Također smo otkrili kako bolje znamo germanizme u hrvatskom jeziku, nego neke standardne riječi.
               Uz sve to učenici 1. e i 3. b razreda s profesoricom Mirelom  Šarić  su pripremili još jedan Memorii Frazemopoly, novu verziju Monopolyja koji se igra pomoću kartica s frazemima na više jezika. U svemu su im pomogle i profesorice iz hrvatskog jezika :Mirjana Boganović, Kristina Inhof, Ivana Vučemilović Šimunović i Kristina Bajus.
               Geojezik- interaktivni kviz (slijepa karta - smjesti jezik). Učenice 2. c razreda: Nika Jurković, HanaaHabib, Lorena Leko i Elizabeta Ormanac. Mentorice - Valerija Karačić i Inja Dorić-Horvat.
               Ovo je veliko događanje zainteresiralo i privuklo velik broj posjetitelja koji su došli podržati učenike koji su nakon velikog uspjeha inspirirani i potaknuti da i sljedeće godine pokažu mnoge nove aktivnosti, a do tada će još više osnažiti jer kako kažu: „Znanje je moć“, a znanje jezika je naravno neizostavno.

Pogledajte film o Danu jezika na sljedećoj poveznici: https://youtu.be/gV5qdWDQM6s

Fotografije možete pogledati  u Fotogaleriji.


II. gimnazija Osijek